Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009
Eλλαδα & Καναδας
Σύγκριση: Η ζωή στην Ελλάδα & Καναδά
ΚΑΝΑΔΑΣ: Το κατώτερο μεροκάματο ενός εργάτη είναι 9-10 δολάρια την ώρα.Δηλαδή 70-80 δολάρια ημερησίως,δηλαδή 52 Ευρώ.
ΕΛΛΑΔΑ: Το κατώτερο μεροκάματο είναι περίπου 3 Ευρώ την ώρα, έως 30 ευρώ την ημέρα.
Διαφορά, 22 περίπου Ευρώ την ημέρα. Σεβαστή διαφορά.
ΚΑΝΑΔΑΣ: Το ενοίκιο ενός διαμερίσματος 1-2 δωματίων είναι από 700-1300 δολάρια τον μήνα, δηλαδή 460-850 Ευρώ το μήνα. (Για μονοκατοικία δεν το συζητάμε).
ΕΛΛΑΔΑ: Το νοίκι για παρόμοιο διαμέρισμα (μέσος όρος) είναι από 200-έως 400 Ευρώ.
Διαφορά 260 και 450 Ευρώ αντίστοιχα.
ΕΞΟΔΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑΣ:
ΑΣΦΑΛΕΙΑ/ΜΗΝΑ: 200+ δολάρια/μήνα
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:
ΒΕΝΖΙΝΗ/ΛΙΤΡΟ: 0,98ct/Λίτρο
ΕΞΟΔΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑ:
ΑΣΦΑΛΕΙΑ/ΜΗΝΑ: Ξεκινάει από 100 Ευρώ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: (Δεν γνωρίζω, γράψτε μου να το συμπληρώσω)
ΒΕΝΖΙΝΗ/ΛΙΤΡΟ: 1+ Ευρώ/Λίτρο
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΝΑΔΑΣ:
Το τσιγάρο απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους και παντού. Καταργήθηκαν οι ειδικοί χώροι για καπνιστές, και πλέον μόνο έξω στο δρόμο επιτρέπεται (και που πάνε να περάσουν νόμο να απαγορευτεί και εκεί).
Το ποτό επιτρέπεται μέχρι τις 2.45 τα χαράματα. Στις 3 αν υπάρχει ποτό σε τραπέζι η στην μπάρα, πέφτει πρόστιμο, μέχρι και αφαίρεση άδειας.
Απαγορεύεται να κουβαλάς μαζί σου στο δρόμο ή στο αυτοκίνητό σου αλκοολούχα ποτά, που δεν είναι σφραγισμένα, και μετά την δύση του ήλιου ακόμη και σφραγισμένα.
Ποτό και κάπνισμα επιτρέπεται μετά τα 18 (αυστηρώς). Η πωλητές ποτών και τσιγάρων έχουν ανά πάσα στιγμή δικαίωμα να ζητήσουν ταυτότητα για εξακρίβωση ηλικίας, ή και να αρνηθούν την πώληση.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑ:
Το τσιγάρο επιτρέπεται (για τώρα) σε ειδικούς χώρους. Το ποτό δεν έχει όριο ωραρίου κ.λ.π. Η διακίνησή του δεν απαγορεύεται η δεν ελέγχεται. Τα ποτά και τα τσιγάρα μπορεί να πάει και ένα ανήλικο να τα αγοράσει.
ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΝΑΔΑΣ:
Δεν θα έλεγα ότι οι Καναδοί έχουν πολλούς λόγους να περηφανεύονται για τους δρόμους τους. Σαμάρια παντού, τρύπες και λακκούβες, παντού καθημερινά έργα-μπαλώματα, με Highways τον 4 λωρίδων η και 8 (Express) αλά με μόνιμα προβλήματα μποτιλιαρίσματος.
ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑ:
Σε σύγκριση με τον Καναδά, θεωρώ πως έχουμε πολύ καλύτερους δρόμους, ακόμη και επαρχιακούς. Υστερούμε ίσως στην φωταγώγησή τους και την σήμανση, αλά σε γενικές γραμμές έγινε πολύ καλή δουλειά.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΝΑΔΑΣ:
Παντού Ασιατικά εστιατόρια, Πακιστανικά, Ινδικά και Ελληνικά, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με Ελληνικό φαγητό, και που η γεύση με το Ελληνικό φαγητό απέχει έτη φωτός. Ένα νορμάλ μενού, στοιχίζει από 40-70 δολάρια, συν τον φόρο, συν το (υποχρεωτικό) φιλοδώρημα (15-20%).
ΦΑΓΗΤΟ ΕΛΛΑΔΑ:
Καμία σχέση.. νομίζω τα λέει όλα.
Μπορείς να φας σαν άνθρωπος με 20-40 Ευρώ, αλά τουλάχιστον τρως ποιότητα και έχει γεύση.
ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΝΑΔΑΣ: Περίπου 65% σε σύνολο φόρων.
ΕΦΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Μην το συζητάμε, έχει γέλιο.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ/ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΝΑΔΑΣ:
Πληρώνεις όταν καλείς, αλά και όταν σε καλεί άλλος (πληρώνεις Air Time). Στα κινητά το συμβόλαιο είναι για 3 χρόνια. Τα τηλέφωνα που σου πουλάνε είναι ότι σαχλαμάρα μπορείς να φανταστείς. Από τα Ευρωπαϊκά μοντέλα απέχουν παρασάγγας. Ποτέ δεν απαντάει κάποιος άνθρωπος. Μιλάς με κομπιούτερ που προσπαθούν να αναγνωρίσουν φωνή και φωνητικές εντολές. Μέχρι να βγει κάποιος να σου μιλήσει, το 'χεις κλείσει (μην πω σπάσει). Το ιντερνέτ είναι πανάκριβο. Αν συνδυάσεις κινητό/σταθερό και ιντερνέτ, πληρώνεις κάπου 100 δολάριο πάγιο το μήνα, συν τις ομιλίες. Το δίκτυο σέρνεται και οι (δήθεν) υψηλές ταχύτητες( high speed internet) δεν ξεπερνάν το ISDN της Ελλάδας. Στα καρτοκινητά είναι υποχρεωτικό το να καταχωρούνται κανονικά τα στοιχεία σου. Χρεώνεσαι και όταν καλείσαι, και μόλις τελειώσουν οι μονάδες σου, δεν μπορείς να λάβεις ούτε εισερχόμενες κλήσεις.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ/ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΑΔΑ:
Τα ξέρετε καλύτερα από μένα σίγουρα.. κάντε τις συγκρίσεις μόνοι σας από τα παραπάνω.
Και μερικά πιο γενικοποιημένα.
Παντού βλέπεις κάμερες εδώ. Δεν αισθάνεσαι ποτέ μοναξιά. Είτε μπεις σε περίπτερο με τσιγάρα, είτε σε μεγαλομάγαζα, είτε στην πολυκατοικία που μένεις (μέχρι και τον ανελκυστήρα), είτε σε σπίτια, παντού υπάρχουν κάμερες.
Η εγκληματικότητα είναι πολύ μεγάλη. Οι έγχρωμοι, οι Ασιάτες, οι Αλβανοί και αρκετά δικά μας λουλούδια, είναι μονίμως οπλισμένοι. Καθημερινά ακούμε για φόνους. Πυροβολισμοί στην τάδε οδό με τόσους νεκρούς, τόσους τραυματίες. Σκοτωμοί πάλι σε κείνη την οδό. Τα ίδια και τα ίδια. Ατυχήματα με νεκρούς, άπειρα και επί καθημερινής βάσης, και μιλάμε μόνο για περιοχή Τορόντο. Φεύγεις από το σπίτι σου, και δεν ξέρεις αν γυρίσεις. Είτε από κάποιον που θα πέσει πάνω σου γιατί κοιμόταν, είτε γιατί ήπιε, είτε γιατί μαστούρωσε, είτε γιατί ήταν Κινέζος η Πακιστανός, είτε είτε.. Άλλοι πάλι βρίσκονται σε λάθος τόπο την λάθος στιγμή, για παράδειγμα ανταλλάσσονται πυροβολισμοί από συμμορίες και έτυχε να περνάει από εκεί ο άνθρωπος τυχαία, και ..καληνύχτα για πάντα ας πούμε.
Ληστείες καθημερινά σε Ταξί, βενζινάδικα, περίπτερα, φαρμακεία, στον ηλεκτρικό, σε τράπεζες και ότι ακόμη βάλει ο νους του ανθρώπου.
Οι Έλληνες της παροικίας, έχουν μείνει (η παλιά γενιά) πολύ πίσω σε σύγκριση με τον Έλληνα που ζει Ελλάδα η Ευρώπη. Η νεολαία έχει Καναδοποιηθεί σε βαθμό 90%.
Οι εκκλησίες και οι ιερείς είναι επιχειρηματίες κλάσεως ζώντας στην χλιδή.
πηγή:Γαταρος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου